پیش گفتار
در این سالها یک نکته برایم مثل روز روشن شده است . موفقیت سایت ها و کسب و کارهای اینترنتی خیلی به نکات فنی و ترفند های بازاریابی بستگی ندارد ! طرز تفکر صاحبان کسب و کار است که مهم است . خیلی وقت ها افرادی که حتی دانش زیادی درباره مسائل فنی و بازاریابی ندارند موفق می شوند ، در طی مسیر یاد می گیرند و از بقیه جلو می زنند .
موفقیت یک کسب و کار اینترنتی در گرو یه ترفند خاص نیست که یک شبه به ذهن مدیر سایت خطور کرده ، و از فردای آن روز موفقیت های بزرگی کسب کرده باشد !با تصمیم قاطع و اراده ای قوی می توان هر خصوصیت با ارزشی را در خود ایجاد کرد .
افراد بزرگ در اولِ راهِ قهرمانی ، خواسته ای بسیار جذاب و بزرگ داشته اند . فرق افراد معمولی و قهرمانان واقعی زمانی آشکار می شود که موانع ، خودشان را نمایان می سازند . پس قهرمان لزوما کسی نیست که خیلی می داند ، بلکه کسی است که هنگام برخورد با موانع ، بر ترس خودش غلبه کرده و اقدام درست را انجام می دهد .
مجید حسینی ( alibaba.ir )جمله ی برگزیده –>
اگر می خواهی دنیای خودت را بزرگ تر و حوزه ی تاثیرگذاری خود را بیشتر کنی ، باید خودت را تغییر و توسعه دهی
در ابتدای راه از هر سه بلیط ، یک بلیط صادر می شد ، دوتای دیگر با مشکل نقص فنی روبرو می شد !
مشکلی که در حال حاضر علی بابا با آن کشتی می گیرد –> نقدینگی شرکت پایین است . چون توسعه زیاد است . در تعادل بین توسعه و نقدینگی مشکل دارند .
رمز سازمانی علی بابا –> گفتگو هر کسی مشکل خود را به زبان می آورد . در کنار گفتن ، شنیدن اصیل هم بسیار مهم است . یعنی با مسئله یکی شویم نه اینکه خودمان را جای آن فرد بگذاریم . بلکه خود را با او یکی کنیم .
علی بابا شرکتی شاد –> وقتی کارکنان در شرکت تصمیم می گیرند و بازخورد تصمیم خود را می بینند خود به خود خوشحال می شوند . اگر کسی شاد نباشد او را قبول نمی کنیم ، اگر مشکلی داشته باشد با او صحبت می کنیم تا رفع شود . در غیر اینصورت قطع همکاری می کنیم . در علی بابا تعهد توسعه فردی وجود دارد . کسی که حاضر به گفتگو باشد تمایل به توسعه فردی هم دارد .
دستاورد های ریسک و دنیای هرکس –> در مسیر کارآفرینی ، بدنامی ، بی آبرویی ، بی پولی و همه این ها وجود دارد . شما وقتی دوست دارید املا بنویسید ، باید پای غلط هایش بایستید . کسی که ریسک نمی کند دنیای کوچکی دارد . ریسک طبیعت کارآفرینی است : ریسک مالی ، ریسک اعتباری ، ریسک زندگی
سرمایه –> یادتان باشد ، سرمایه در ایران فراوان است . وقتی کسی کاری را جدی استارت بزند این سرمایه است که دنبالش می دود ، نه اینکه کارآفرین دنبال سرمایه باشد .
تخصص –> بدون هیچ تخصصی کار را استارت زدیم
موفقیت در یک جمله –> شادی بدون علت” شادی اصیل ” شاد بودن بدون علت است ! چون وقتی شادی علت داشته باشد ، مثل مواد مخدر عمل می کند .
کتاب –> چگونه تصمیم بگیریم رابطه خلق ارزش و ثروت –> از روز اول شدیدا روی برندینگ کار کردیم و ذر همان ابتدای کار به درآمد زایی و پول فکر کردیم . با تولید محتوا ، ارزش خلق کنید ، پول خود به خود وارد بیزنس می شود .
ارزش واقعی ایده –> ارزش ایده صفر مطلق است . اجرا حرف اول را می زند . بازی کردن را در بازی یاد می گیرید ، نه وقتی در جایگاه تماشاچیان نشسته اید .
وقتی همه کار می کنیم و کسی از ما خرید نمی کند –> نتوانسته ایم نیاز جامعه را برطرف کنیم . شاید محصول یا خدمت صرفا مورد علاقه شماست نه مردم . در این شرایط کسی حاضر نیست پولی پرداخت کند .
برخورد با مشتری ناراضی –> مشتری زمانی که ناراضی است ، فقط دوست دارد فهمیده شود
ویژگی های کارآفرین موفق –> 1- بداند که نمی داند -2- بیشتر از پول به خلق ارزش فکر کند ، تولید ثروت بدون خلق ارزش امکان ندارد -3- حاضر باشد در فضای ابهام قدم بردارد -4- بداند که باید شهود خود را تقویت و از آن استفاده کند
رشد خلاقیت –> بهترین راه افزایش خلاقیت ، درگیری با مسائل و سپس رهایی است . لازمه ی خلاقیت بازی با کار ، سپس دور شدن از آن مثل خوردن قهوه ، گردهمایی ، تفریح و مسافرت است . بهترین ایده ها زمان فراغت و استراحت به ذهن آدم ها می آید .
توصیه پدر بزرگی –> به جای اینکه درباره شنا کردن مطالعه کنید ، شنا کنید . بپرید داخل آب ! ولی ابتدای کار ، داخل آب عمیق و خروشان نپرید تا توان مدیریت آب را داشته باشید . اگر عمق آب زیاد باشد در شیرجه ی اول می میرید . داخل آبی بپرید که نجات غریق داشته باشد . بجای حماقت ، شجاعت به خرج دهید . بین شجاعت و حماقت مرز باریکی است . وقتی استخر با عمق های متفاوت هست چرا باید در دره پرید ؟ اگر داخل آب استخر شیرجه بزنید ، آخر آخرش دو قلپ آب می خورید ! اما اگر در دره بپرید حتما خواهید مرد !
سهیل شهیدی ( payment24.ir )زندگی در شرایط سخت –>
حل کردن مشکلات وظیفه اصلی یک کارآفرین است .
قدرت ایمان و پا روی گاز –> هر شروعی شاید منجر به شکست شود ، چون اگر شکستی نباشد اصلا موفقیتی وجود ندارد . بنابراین اگر به خودتان ایمان داشته باشید ، چه بسا صدها بار کاری را شروع کنید و هربار شکست بخورید ، اما با وجود ایمان تا پیروزی ادامه می دهید . سماجت در کار و ادامه دادن آن بسیار مهم است . هیچکس با اولین شروع موفق نشده است .
منتظ پول نباشید –> من بدون سرمایه اولیه و هرگونه وام و کمکی کارم را شروع کردم و آن را گسترش دادم . پیشنهاد می کنم به جای تمرکز روی سرمایه مالی ، روی تخصص و دانش حوزه کاری خود تمرکز کنید . سرمایه هیچ نقشی برای شروع ندارد . لزومی برای بدست آوردن سرمایه اولیه برای شروع کار وجود ندارد .پول برای ما زمان را می خرد ، به شرطی که دانش استفاده از آن را داشته باشیم چون باید بدانیم پول را کجا خرج کنیم . فرد خامی که هنوز کاری را پیش نبرده ، حتی با داشتن پول هم کاری نمی تواند بکند .
کتاب –> جادوی فکر بزرگ
مهم ترین عاملی که سبب ماندگاری برند می شود –> ایجاد حس وفاداری در مشتریان و سرویس دهی عالی . برای جلب رضایت مشتری راه های زیادی وجود دارد . مثل ارائه ی سرویس خوب ، مشاوره ی درست و دقیق برحسب نیاز مشتری ، ارائه تخفیف های خوب برای مشتریان خاص ، باشگاه مشتریان و خلاصه هرکاری که احساس ارزشمندی را به مشتریان القا می کند .
عامل پر زدن و رفتن مشتری –> هرگاه مشتری احساس می کند شما به هر قیمتی خواهان فروش محصول خود به او هستید و صرفا به منافع خود فکر می کنید . در چنین شرایطی هرگز از شما خرید نمی کنند !
تزریق روحیه به تیم –> سعی می کنم افراد تیم را از هدف آینده شرکت مطلع کنم . گاهی اوقات به آنها یادآوری می کنم که در حال کار در چه شرکتی با چه جایگاهی در ایران هستند و وجود هریک از آنها چه نقش مثبت و تاثیرگذاری در ادامه ی حیات مجموعه ایفا می کند .
مشتری ها برای چه چیزی پول می پردازند ؟ –> دریافت سرویس خوب اگر بتوانید به دغدغه های مشتری به بهترین شکل پاسخ دهید و با بهترین راهنمایی ممکن سرویس خودتان را ارائه دهید ، مشتری به راحتی برای دریافت خدمات و مشاوره خوب هزینه می کند .
یک دست و چند هندوانه ” اهمیت زمان ” –> زمان مهم ترین هزینه ی هر استارتاپ است که قابل جبران هم نیست . اما چطور می توان این گوهر ارزشمند را کمتر از دست داد ؟وقتی کار خود را به صورت گروهی انجام دهیم و از همه پتانسیل های موجود استفاده کنیم . به جای اینکه صرفا همه ی کارها را تک نفره انجام دهیم
آفت استارتاپ –> فرهنگ خود محوری و اینکه هرکسی ساز خودش را بزند . همچنین داشتن تمرکز کافی روی کار بسیار مهم است . وقتی مدیریت متمرکزی روی کار وجود نداشته باشد و مدیر نتواند قطعات را مانند پازل کنار هم قرار دهد کسب و کار از بین می رود . از دیگر موارد مهم این است که افراد به تخصص یکدیگر احترام بگذارند .
توصیه ی پدر بزرگی –> کمال گرایی را کنار گذاشته و سعی کنید سریع تر وارد فاز اجرایی شوید . هرگز بعد مالی را در اولویت اول قرار ندهید . بلکه پیشرفت روز افزون کار از طریق جذب مخاطب را مدنظر داشته باشید . هرگاه توانستید به نیازی از جامعه پاسخ دهید ، مطمئن باشید پول هم به دنبال آن ایجاد می شود .
امیر شریفی ( parvaresheafkar.com )
عشق به بقا و ثابت ماندن در ذهن شما نمی گذارد وسعت دید داشته باشید . باور کنید پول و ثروت و سلامت و شادی همه جا وجود دارد ، ولی فقط ذهن های آماده آن را می بینند .هر وقت بخواهید از محیط امن خود خارج شوید ، مغزتان شما را به وسیله ی ترس ها آگاه می کند . این آزار و اذیت های ذهن مانع تکان خوردن افراد می شود .
فهمیدم موفقیت راه دارد . هرکجا اشتباه کردید دنبال ایراد در درون خود باشید . ثانیه ای به خودم نگفتم راه اشتباه است . همیشه گفتم امیر تو اشتباه می روی ! ضمنا به موفقیت هم تعهد داشتم . به محض اینکه در کار گیم نت ورشکست شدم ، بلافاصله کار بورس را استارت زدم و بعد از آن بافاصله کار بعدی . کلا اعتقاد دارم شکست خوردن موقتی است .
پله به پله بالا روید –> ایده ی اول راب اید عملی کنید تا ایده ی بعدی نمایان شود .اگر شرکت یکدفعه بزرگ شود کنترل آن سخت می شود . نکته اینجاست که من باید رشد کنم و رشد من زمان می برد . اگر بخواهم با صرف هزینه ، رشد شرکت را از رشد خودم سریع تر کنم ، قطعا توان مدیریت کارم را نخواهم داشت . وقتی شرکت متناسب با خودت بزرگ شود ، تمام امور در دستان خودت خواهد بود . اگر توان مدیریت 5 کارمند را داشته باشم ، نمی توانم 10 کارمند را مدیریت کنم .
ویژگی کارآفرین برتر –> 1- اهمیت نداشتن حرف مردم : مردم مدام در حال سرد و گرم کردن شما هستند . من زمان انجام کار هیچ حرفی نمی شنوم . دیگران دوست دارند قالبی به شما بدهند که دوست دارند -2- بلند پروازی و داشتن آرزو های بزرگ : اصولا کارآفرینان از داشتن هدف های بزرگ هیچ ترسی ندارند . هدف گذاری و موفقیت و بلافاصله هدف گذاری و موفقیت بعدی -3- متعهد بودن برای رسیدن به موفقیت : موضوع هدف برای کارآفرین جدی است . یعنی اینکه باید به این هدف برسم . نشد برای کارآفرین وجود ندارد ! کارآفرین کار خود را به مسافرت نمی فروشد ، از زیر کار فرار نمی کند -4- هیچگاه برای پول کار نمی کند
توصیه ی پدر بزرگی –> فقط و فقط روی نقاط وت خودتان مانور بدهید .به جای اینکه بیست تا دلیل برای نتوانستن بیاورید ، دو تا دلیل برای توانستن داشته باشید . روی همان دوتا دلیل تمرکز کنید و پیروز شوید .
سعید حسینی ( lioncomputer.ir )
وقتی بیزنسی بر اساس مسائل فردی در چرخش است ، در نبود آن فرد بیزنس نابود می شود . ولی اگر بیزنس بر اساس کارکرد تیم فعالیت کند ، تبدیل به سیستم می شود و به طور خودکار به کار خود ادامه می دهد . در چنین شرایطی اگر آن فرد حضور نداشته باشد ، هیچ آسیبی متوجه مجموعه نخواهد بود .
بزرگترین اشتباه ما –> اگر خوب کار می کردیم سال 88 بهترین فروشگاه آنلاین کشور می شدیم . دیجی کالا دیرتر از ما شروع کرد اما موفق تر بود . آنها با تولید محتوا توانستند از ما موفق تر شوند . بزرگ ترین اشتباه ما این بود که از اطلاعات دیگران استفاده نکردیم . اگر باور می کردم که می توانیم مثل سایت هایی همانند آمازون بزرگ شویم ، حتما می شدیم . ما تبدیل به تفکرمان شدیم .
ترس –> همین که باور کنیم ترس کاملا طبیعی است و جزئی از خلقت ماست ، آرامش پیدا می کنیم . لازم نیست که با ترس بجنگیم
بهانه ی همیشگی ، پول و سرمایه –> بهترین بهانه برای نداشتن کار ، نداشتن سرمایه است .
کاری که هیچوقت توصیه نمی کنم –> لیون کامپیوتر به هیچ عنوان از جای دیگر سرمایه وارد نکرده است . همواره از درآمد کار هزینه کرده ایم . هیچوقت توصیه نمی کنم که برای شروع ، دفتر کار و نیرو بگیرید ! بلکه اول مطمئن شوید که سیستم پولساز هست یا نه . وگرنه همه چیز از دست می رود
کتاب –> توانگران چگونه می اندیشند
دست انداز موفقیت استارتاپ ها –> توهم موفق شدن ! باور داشته باشید همه ایده ها تبدیل به بیزنس نمی شوند . چون اگر در باتلاق دست و پا بزنم بالاخره می روم ته آن و خفه می شوم . لطفا امید با توهم اشتباه گرفته نشود !بهترین روز زندگی من روزی است که به خودم اعتماد دارم . لحظه ای که این اعتماد را از دست بدهم و خودم را رها کنم ، شکست می خورم و وقتی می گویم هرچه شد بالا باد ، همان زمان لحظه شکست من است . دقیقا لحظه نا امیدی !
قله ها و دره های کارآفرینی –> انگیزه دهی مهم ترین کار کارآفرین است .
از درون شارژ می شوم –> از طریق هدفمندی و اتفاقاتی که باید رخ دهد . از قبل رویای سال 95 و 96 و 98 و رویای 10 هزار نفر کارآفرینی ، با تمام وجود خودم را شارژ می کنم .بارها شده بخاطر ترافیک کاری شب ها نخوابیدم ، ساعت ها برای بیزنس هایم فکر کردم . با فکر کردن مسائل را حل می کنم . چند شب پیش مشکل ارسال داشتیم . من تا 4 صبح فکر کردم و فردا با راه حل به محل کار آمدم .حالا هم صبح و هم عصر ارسال داریم .
توصیه پدر بزرگی –> بترسید و ترسیدن را دوست داشته باشید ، ولی قدم بردارید . ترس باعث دیدن موانع می شود .اگر انسان موفقی را می بینید و به حال او غبطه می خورید ، مطمئن باشید او به سادگی اتفاقات خوبی را به وجود نیاورده است . زمانی که پایین قله بود ، اصلا دیده نمی شد . همین الان هم که روی قله است ، باد به او فشار می آورد ولی او راه حلی دارد که باد او را نلرزاند ! افراد موفق صخره نوردان ماهری هستند .
تبسم لطیفی ( mamanpaz.ir )
پیدا کردن ایده ی جذاب –> برای پیدا کردن ایده های عالی ، باید دنبال مشکلات بزرگ بگردید .
ارزشمند ترین تجربه ی مامان پز –> شکست پایان راه نیست . امکان دارد پایین کوه پای شما بلرزد ، اما نگاه شما باید به قله باشد .
تا ریسک نکنید کارآفرین نمی شوید –> شما باید برای کارآفرینی ریسک کنید و از comfort zone خود خارج شوید .
تفاوت هایی بین کسب و کار های ایران و جهان –> مهم ترین موضوع ارتباط است . وقتی شما در جایگاه بین المللی کار می کنید ، پهنه ی مشتریان 7 میلیاردی دارید و برای تامین مواد اولیه یا دریافت خدمت ، می توانید از کمک همه استفاده کنید . اما در ایران بازار بسیار کوچک است و بنابراین در بسیاری از حوزه ها صرفه اقتصادی تولید وجود ندارد . در ضمن بدلیل محدودیت هایی ، مجبورید حتی برخی از چرخ ها را خودتان اختراع کنید !
سم بازاریابی –> مهم ترین سم بازاریابی و فروش ، جذب مشتری با تخفیف زیاد و بدون در نظر گرفتن سود عملیاتی است .
علی حاجی محمدی ( hamyarwp.com )
ریسک حساب شده –> ریسک باید تا حد معقولی باشد . نه زندگی یکنواخت بدون ریسک ، نه زندگی سراسر ریسک !
چرا اکثر استارتاپ های گروهی زود از هم می پاشند > –> استارتاپ های گروهی بخاطر نداشتن دلسوز از بین می روند . مثلا درست است که 3 نفر وقت می گذارند ، اما هیچکس دل نمی سوزاند ! یکی دیگر از عوامل شکست استارتاپ ها ، رعایت نکردن اثر مرکب است . اکثر فعالان استارتاپ ها صبر ندارند و قبل از به ثمر رسیدن کار ، آن را رها می کنند . برای موفقیت ، زود از کار دست نکشید !
وقتی همه کار می کنیم و کسی از ما خرید نمی کند ، چه کار کنیم ؟ –> شاید دیده نمی شوید . آدم ها را به سمت خود بیاورید . مثلا از طریق شبکه های اجتماعی ، تبلیغات پولی یا رایگان . در کنار دیده شدن ، جامعه ی هدف خود را پیدا کنید . یکی دیگر از عوامل هم مناسب نبودن محصول است .
یکی از بزرگترین مشکلات پیش روی استارتاپ ها –> مجوز ها هیچ جایی از ما حمایت نمی کنند . خوشبختانه من زمان شروع منتظر مجوز نماندم ! پیشنهاد می کنم شما هم شروع کنید و در کنار کارتان به مجوز فکر کنید .
سم بازاریابی –> دروغ گوییبنظرم استفاده از کلماتی مثل بهترین و عالی ترین سم بازاریابی است
رابطه روبرو شدن با خویشتن و رشد ایده –> زمان اجرای ایده با توجه به فیدبک و بازخورد کارمان تازه متوجه نوع نگاه درست نسبت به مخاطب می شویم . آن زمان است که می فهمیم آنها چه نیازی دارند و ما چگونه باید نیاز آنها را برطرف کنیم . به عبارت دیگر ، نوع نگاه درست نسبت به مشتری در روز اول وجود ندارد . اگر کارآفرین آنقدر شل باشد که با یک فیدبک بهم بریزد ، بهتر است اصلا کسب و کار نداشته باشد .
قانون پاندول –> زندگی را به پاندول تشبیه کنیم . یک سر پاندول را موفقیت و یک سر آن را شکست در نظر بگیریم . حالا پاندول برای کارمندان چطور عمل می کند ؟ معلوم است ، خیلی جزئی . برای این دسته احتمال موفقیت یا شکست بین 300 تا 500 هزارتومان است . آدم ها چقدر بزرگ تر می شوند ، پاندولشان بیشتر تکان می خورد . به عبارت دیگر هرچقدر موفقیت ها بیشتر شود ، شکست ها هم بیشتر می شوند . مثلا علی دایی شاید بگوید پارسال 20 میلیارد سود کردم و چند جا هم دو میلیارد ضرر کردم . پاندول آقای دایی میلیاردی است .با این تعبیر موفقیت یک اصل مهم دارد : هر وقت شکست خوردید تلاش کنید ، برگردید و موفق شوید . دقیقا شبیه استیو جابز . شکست نمک موفقیت است . شنیدید که می گویند ” هرچیزی که ما را نکشد ، مارا قوی تر می کند ” ؟ هر چقدر حجم شکست بیشتر باشد و دوام بیاوری و نمیری و بتوانی برگردی ، موفقیت بزرگتری نصیبت می شود .
برای پول کار نمی کنم –> اگر پول هدف باشد به آن می رسیم . ولی خیلی زود سرخورده می شویم . نه اینکه پول مهم نباشد ، اما برای کارآفرینی انگیزه خوبی نیست و به هیچ وجه کافی نیست .
مهم ترین آموزه ای که در 10 سال اخیر آموخته ام –> یاد گرفتم شدیدا متمرکز باشم و یک کار را به نحو احسنت انجام دهم . در کنار کار ، ورزش را ترک نکنم چون هر وقت ورزش نداشتم مشکلات گردن و دست و کمر پیدا کردم . همچنین مطالعه و یادگیری هم باید جزو برنامه روزانه ام باشد .
توصیه پدر بزرگی –> اگر به دنبال کارآفرینی هستید ، ایده آل گرا نباشید . ضمنا اگر اصول شراکت را بلد نیستید اصلا شراکت نکنید .
میلاد نوری ( tooken.tech )
دلسردی های مسیر کسب و کار –> اگر وارد حوزه استارتاپی شدید ، سعی کنید به کارتان علاقه زیادی داشه باشید . چون این مسیر پر از دلهره و استرس است . بطوری که هر روز صبح وقتی از خواب بیدار می شوید ، چند چالش پیش روی شماست که باید آنها را حل کنید .
رشد ارگانیک –> ما وقتی لوکز را راه اندازی کردیم ، هیچکس روزهای اول ما را ندید ، ولی به مرور زمان بزرگ شد !
چه استارتاپی خوب می گیرد ؟ –> 1- برطرف کننده نیاز بازار باشد -2- در زمان درست و با ابزار درست وارد بازار شوید -3- مزیت رقابتی : همیشه به استارتاپ ها می گویند ” با محصول کوچک خودت وارد بازار شو ! ” در صورتی که وقتی شما رقیب دارید ، باید با تمام قوا و محصول کامل به همراه مزیت رقابتی وارد بازار شوید -4- شانس : شانس یعنی اتفاقات خوبی که دست شما نیست -5- واکنش لحظه ای : بیزنس های آی تی محور باید لحظه ای عمل کنند . ما همین امروز وقتی احساس نیازی را از کاربر درک می کنیم ، خیلی سریع آن را رفع می کنیم و از بقیه جلو می زنیم .
سه ضلع که باید آنها را به هم وصل کنید –> اگر کاری را شروع کردید ، سه ضلع را باید به هم وصل کنید . ضلع اول اینکه باید به کارتان با تمام وجود علاقه داشته باشید . ضلع دوم تخصص است . در کنار عشق و علاقه ، باید متخصص کار خود باشید . یکی از مهم ترین تخصص های شما توان برقراری ارتباط با دیگران است . ضلع سوم صبر داشتن است . یعنی واقعا پای کار خودتان بمانید . علاقه در کنار تخصص به صبر نیاز دارد .
تمرکز روی اجرا –> سس بهروز و بستنی نعمت و آیس پک زمان خودشان یکی بودند . الان در کسب و کار های آنلاین به محض ورود ، ایده ی شما کپی می شود و شما باید مجری خوبی باشی تا در بازار دوام بیاوری . روی ایده ی خود پافشاری نکنید . بلکه روی اجرای درست ایده تمرکز کنید .
ایران شناس باشید –> در ایران کار کردن خیلی راحت تر از خارج است . اما شاید دیرتر به خواسته ی خود برسید . تنها کسی در ایران موفق می شود که سلیقه ی مردم را بشناسد . از ملزومات موفقیت در بازار ایران این است که حتما باید در این دریا شنا کنی تا بتوانی بیزنس موفقی بر اساس نیاز مردم راه بیندازی .
توصیه ی پدر بزرگی –> اگر کسب و کاری را شروع کردید ، خودتان حتما در بخشی از آن درگیر باشید . درگیر کار شدن فقط اعمال نظر نیست ، بلکه داشتن دانش بالا درباره بخش های مختلف آن کسب و کار است . حتی در حد بسیار کم در تیم های فنی خود درگیر باشید . اگر شما از دانش پایینی برخوردار باشید ، تیم شما به خود شما اعمال نظر می کند .شنبه مگ و برنامه ی کلید هم خیلی پیشنهاد می کنم .
نیما نور محمدی ( ponisha.ir )
با بن بست ها چه کردید ؟ –> وقتی به بن بست رسیدید ، حتما راه جدیدی را امتحان کنید . تمام تجربیات من در این سالها همین است . چیزی که فایده ندارد ، نگرانی هم ندارد !
ریسک پذیری –> علی رغم ریسک های زیادی که متحمل شدیم ، هیچگاه نترسیدیم . منظور از ریسک کردن یعنی اینکه زمان گذاشتیم ، فکر کردیم و بعد تصمیم گرفتیم که کاری را انجام دهیم یا نه . همیشه سعی کردیم با وجود ریسک بسیار ، حساب شده عمل کنیم .
ماندگاری برند –> مشتری را فراری ندهید ! رضایت مشتری در این خلاصه می شود که آن قدر خوب خدمات خود را ارائه بدهید که کار مشتری به پشتیبانی نرسد .
اولین مشتری های شما –> اولین مشتریان شما ، دوستان و مشتریان خودتان هستند . از آن ها بخواهید از سرویس شما استفاده کنند و به دیگران معرفی کنند ؛ البته به شرطی که سرویس شما برای آنها جذابیت داشته باشد .
خلاقیت و دریافت ایده –> با تمرین بیشتر ، خلاق تر می شوید
توصیه ی پدر بزرگی –> قبل از شروع هر کاری ، حسابی درمورد آن تحقیق کنید . هر کسی که موفق شده از طریق حل مشکلی بوده که مردم حاضر شدند برای آن پول بپردازند . هیچگاه منتظر ایده های عجیب و غریب نباشید . فقط به علایق خود توجه نکنید . هر استارتاپ موفق همواره دو اصل را رعایت می کند : 1- قابلیت توسعه پذیری : روی کسب و کاری دست بگذارید که قابلیت توسعه پذیری بلند مدت داشته باشد -2- قابلیت ادامه و تکرار : روند کسب و کار نباید هیچوقت قطع شود . پلن شما نباید طوری باشد که مشتری یک بار خرید کند و دیگر به شما مراجعه نکند . استراتژی خود را به روز کنید . شاید یک روز مجبور باشید موبایل بفروشید و روز دیگر مسواک . همراه با پیچ و خم بازار ، شما هم بپیچید .